Tijdschriftartikel - Economisch en drempelverlagend passief bouwen

, in de categorie Structuurelementen in prefab beton.
  • Tijdschriftartikel - Economisch en drempelverlagend passief bouwen

Beton is een ideaal materiaal om passief te bouwen. De thermische inertie van beton is ongeveer tien keer groter dan die van een huis met een lichte constructie. Daardoor kunnen de warmte en de koelte opgeslagen en dat heeft een postieve invloed op de energieprestaties.. Vanuit dit principe ontwikkelde de prefab betonsector een aantal passiefsystemen. Zo biedt PAMAflex, het systeem van Alpha Beton, een gamma van elementen aan, van kelder tot dak, om een volledig passiefhuis te bouwen. PAMAflex is niet alleen innovatief als product, Alpha Beton werkte ook een klantgericht systeem uit, wat een enorme drempelverlaging kan betekenen voor wie passief wil bouwen – als bouwheer of architect – maar de knepen van het vak van passief-massief bouwen nog niet allemaal kent.

PAMAflex staat voor PAssief MAssief en FLEXibel. Het systeem laat toe een Passiefhuis neer te zetten volgens de officiële standaarden of een lage-energiewoning. Passief duidt op de hoge energieprestaties van het gebouw. MAssief staat voor de grote volumemassa van het bouwmateriaal en voor de stabiliteit van het beton. Het voordeel hiervan is dat natuurlijke warmtewinsten worden geoptimaliseerd. De zonnewarmte wordt opgevangen in de massa van de muren, maar tegelijk wordt ook oververhitting tijdens de zomermaanden vermeden. De FLEXibiliteit verwijst naar de individuele en volledige vrijheid bij het ontwerpen van het huis.

pamaflex-alpha-beton

PAMAflex bieden vier passieve modelwoningen aan. De woning ‘Améthyste’ is een passief huis van 130 m² (goed voor vier personen).

Van kelder tot dak

BETON presenteerde in editie 208 al de structuur zelf van de PAMAflex-elementen. Het systeem bestaat uit een combinatie van prefab beton met polyurethaan-isolatie en levert alle constructie-elementen, van kelder tot dak. Bijkomend voordeel is dat u binnenin geen afwerking nodig hebt omdat zowel het plafond als de wanden al volledig glad zijn. In de PU-isolatie aan de buitenkant zijn fixatie-elementen voorzien waarop u om het even welke façade kan aanbrengen: houtafwerking, baksteen of crépi, alles kan. De PAMAflex-woning is geconcipieerd als passieve woning, maar heeft een aantal aangename neveneffecten: zo zorgt het systeem voor een erg goede geluidisolatie (bijvoorbeeld in de buurt van luchthavens) en is de constructie bijzonder goed bestemd tegen brand en waterschade.

Van ‘gewoon’ naar passief

Alpha Beton is ook in zijn werkwijze een ambassadeur van massief passief.  Murielle Dauvin, burgerlijk ingenieur bij Alpha Beton: “Wij helpen architecten en klanten hun koudwatervrees voor passief te overwinnen. In eerste instantie werken architect en bouwheer in volledige vrijheid een plan uit, zelfs al is passief of massief passief een voor hen onbekend concept. Met dat plan komt men bij Alpha Beton aankloppen – liefst zo snel mogelijk in de ontwerpfase – en bekijken we samen met de architect hoe we zijn ontwerp kunnen vertalen naar het systeem van PAMAflex. We bestuderen elke bouwknoop, dwz thermisch gedrag, de verspreiding van waterdamp, de water- en luchtdichtheid. Er zijn geen beperkingen, maar een rationeler concept zal natuurlijk tot een meer economisch project leiden. De elementen van PAMAflex zijn maximaal 12 x 3,80 m. Hoe meer we in één stuk kunnen afleveren, hoe voordeliger natuurlijk." 

We zetten onze expertise maximaal in. Zo stellen we alternatieven voor in het ontwerp die de kosten kunnen doen dalen of die interessant zijn voor energie-efficiëntie. Zo hebben we een volledige catalogus aan bestudeerde bouwknopen en kunnen we ook heel wat bijdragen aan de optimale plaatsing van de ramen voor een optimaal thermisch comfort. Het systeem van Alpha Beton gaat bij elk project uit van passiebouw, maar als de klant daar niet volledig in mee wil of kan gaan, geen probleem: het systeem is ook uiterst geschikt voor lage-energiewoningen. Een grote kostenfactor bij passiefbouw zijn bijvoorbeeld de ramen. In België zijn ramen erg duur – zo’n 4 à 5 keer de prijs van de muur - en tegelijk zorgen ze voor 45 à 50% van het thermisch verlies. Dat is dus een zeer goed te overwegen kostenpost, in functie van wat de klant als  resultaat wenst inzake energieverbruik. We adviseren de klant bij zijn keuze voor het systeem van bijkomende verwarming en bekijken samen de technische installatie.”

Passieve modelwoning

Murielle Dauvin vervolgt : « Met al deze knowhow was de stap naar een modelwoning natuurlijk niet zo groot. We bieden op dit ogenbliek een aantal referentiewoningen aan aan klanen en architecten, om hen te tonen welke verschillende concepten mogelijk zijn. De kleinste modelwoning is een vrijstaande passief huis voor vier personen, oppervlakte is 130 m², prijskaartjes is 250.000€.
We helpen klanten en potentiële klanten om zich veilig te voelen bij passief. Heel wat architecten appreciëren dat we een grote kennis hebben van een totaalsysteem en dat we klanten op een coherente en volledige manie kunnen adviseren, wat veel meer is dan een aantal isolerende betonelementen te verkopen. Net zo ontstaat heel positieve synergieën tussen ontwerper en aannemer”(kda,sr)

Voor meer informatie kan u terecht bij
PAMAflex & Alpha Beton
Alpha béton sprl • Rue John Cockerill 13 • BE-4780 St.Vith
• Tel.: +32 (0)80/ 28.11.12 • Fax: +32 (0)80/28. 12.13
info@alphabeton.eu
www.pamaflex.eu