Comfortabel

Comfortabele warmte. Rust. Gezondheid. Zoveel redenen om van prefab beton te houden

Rustgevend

Door hun hoge dichtheid staan prefab elementen in gebouwen borg voor een vredige leefomgeving. Zij garanderen privacy en dempen het geluid doeltreffend. Daarom zijn beton en metselwerk, vooral voor woongebouwen, een ideale keuze. Ze bieden als geen ander bouwmateriaal het antwoord op de strenge eisen van de nieuwe geluidsnormen.

Omdat met prefab beton alle vormen, afmetingen en texturen kunnen gerealiseerd worden, kan men het bovendien gebruiken om geluid te doen afbuigen of te absorberen.
Zodoende biedt prefab beton een uitstekende akoestische omgeving voor muziek, maar kan het ook dienst doen als doeltreffende geluidsbarrière aan drukke verkeerswegen.

Warm en koel

De flexibiliteit van prefab beton komt duidelijk tot uiting in de toepassing als geleider voor verwarming of koeling, ongeacht of die met lucht of met vloeistoffen werkt. Men kan gebruik maken van de holle kernen in prefab vloeren, of buizen kunnen in de vloerplaten worden gegoten.
Het betonoppervlak heeft een zeer efficiënte stralingscapaciteit, ruimtes kunnen optimaal benut worden zonder hinderlijke radiatoren, en het verwarmings- of koelingsysteem zit veilig beschermd.

Een veilige haven

Door zijn structurele sterkte en zijn hoge dichtheid is prefab beton een ideale keuze voor schuil- en noodruimtes in huizen …

Hulp voor visueel mindervaliden

Getextureerde geprofileerde tegels bij oversteekplaatsen voor voetgangers zijn vandaag overal te zien in het straatbeeld. Dankzij ‘voeltegels’ kunnen visueel mindervaliden hoogteverschillen onderscheiden en mogelijke gevaren van voorbijrijdend verkeer of andere risico’s inschatten.
De textureringstechniek kan eveneens worden toegepast om de glijweerstand van het oppervlak van prefab elementen te verhogen. Dat kan bijzonder nuttig zijn op druk gebruikte bestrate zones, trappen en hellingen, om slip- en valpartijen – bijvoorbeeld door ijsplekken – te vermijden.

Draagt bij aan gezonde binnenruimtes

Met zijn eenvoudige lijnen en zijn zachte hoeken kan prefab beton gemakkelijk schoon worden gemaakt en op het harde, gladde oppervlak blijft stofophoping, die astma nog erger maakt, achterwege.

Geeft geen stoffen af

Prefab beton is in het dagelijks gebruik volkomen inert en geeft dus geen gassen, giftige stoffen of vluchtige organische componenten af. Dit betekent dat allergiepatiënten gemakkelijk kunnen ademen, net omdat prefab beton niets doet wat het ‘sick building syndrome’ kan bevorderen.

Vermindert geluidsoverlast op de werf

De plaatsing van prefab betonnen structuren gaat niet gepaard met trillingen, er hoeft niet te worden gezaagd en er vinden evenmin andere lawaaierige processen plaats. Daardoor is het op de bouwwerf veel stiller en dat is zowel voor de omwonenden als voor de arbeiders een beduidend voordeel.