Opgericht in 1936 - Chambre Syndicale des Agglomérés de la Construction

vzw FEBE, een acroniem voor Federatie van de Betonindustrie, heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot haar oprichting op 8 januari 1936. In haar begindagen verenigde ze een handvol fabrikanten van gereconstitueerde steen en markeerde zo het begin van de promotie van een nieuw bouwmateriaal.

In de loop der decennia heeft de invloed zich uitgebreid naar alle fabrikanten van agglomeraten op basis van hydraulische bindmiddelen. Aanvankelijk stond de vereniging bekend als de "Chambre Syndicale des Agglomérés de la Construction", maar op 27 september 1940 werd ze officieel erkend als beroepsvereniging.

8 januari 1936

Chambre Syndicale des Agglomérés de Ciment

Zelfs tijdens de Duitse bezetting bleef het bedrijf werken en na de oorlog, met de komst van prefab beton, onderging het een grote transformatie. In 1953 nam het de naam "Chambre Syndicale des Agglomérés de Ciment" aan, met nieuwe statuten die waren goedgekeurd door de Raad van State.

1953

Union des Agglomérés de Ciment de Belgique (UACB)

De organisatie evolueerde in 1965 tot de Union des Agglomérés de Ciment de Belgique (UACB). In 1969 publiceerde de UACB het eerste nummer van het tijdschrift BETON. Het eerste in een lange reeks die tot op vandaag voortduurt.

1965

De unie neemt de naam FEBE aan

In de loop der jaren heeft de organisatie zich aangepast aan de uitdagingen die de toenemende industrialisatie van de bouwsector met zich meebracht.

Tijdens de algemene vergadering op 25 februari 1976 op de 26e verdieping van het Hilton Hotel, en om de 40e verjaardag te vieren, nam de organisatie de naam FeBe aan, die later FEBE met een hoofdletter "e" werd.

1976

FEBE viert haar 75e verjaardag

In 2011 viert FEBE haar 75e verjaardag in stijl. Ter gelegenheid hiervan worden verschillende activiteiten georganiseerd. Een tentoonstelling op de site van het Atomium, een wedstrijd voor studenten, twee nummers en een feestelijke avond in Tour et Taxi om het evenement af te ronden.

In 2012 lanceerde FEBE de FEBE Elements Awards, een wedstrijd voor de meest inspirerende betonprojecten in verschillende categorieën. Elk jaar is dit evenement een groot succes bij architecten, aannemers, ontwerpbureaus, ontwikkelaars, eigenaren, fabrikanten, enz.

2011

FEBE wordt een VZW

In 2019, met het verdwijnen van de wettelijke status van beroepsverenigingen, zal de FEBE een transformatie ondergaan. In 2023, tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering, werd het een VZW goedgekeurd als een Beroepsunie.

Vandaag vertegenwoordigt FEBE met trots 80 leden, 110 fabrieken en bijna 6.000 werknemers, wat overeenkomt met 85% van de werkgelegenheid, de omzet en het geproduceerde volume in België. De bestuursorganen omvatten de algemene vergadering, de raad van bestuur en het comité, ondersteund door multifunctionele commissies en productgroepen. Met 10 toegewijde medewerkers blijft FEBE een essentiële rol spelen in de Belgische betonsector.

2023