Prefab beton gevelpanelen voor de politiekantoor zone VLAS

Het nieuwe commissariaat bevindt zich aan de Minister de Taeyelaan en omvat 10.000 m2 over drie bouwlagen. Van hieruit waakt de politiezone Vlas voortaan over Kortrijk, Kuurne en Lendelede. Het politiecommissariaat zone Vlas is een heel functioneel gebouw geworden dat maximaal inspeelt op de eisen van de bouwheer en dat naadloos inpast in de omliggende campussite.

De gevel werd opgebouwd uit prefab betonpanelen van drie niveaus hoog met een modulering die, in combinatie met de blauwe accenten, voor een ordenend en toch speels karakter van de gevel zorgt. De dragende structuur bestaat eveneens voornamelijk uit prefab gewapende elementen: kolommen, verdiepingsbalken, dakbalken en trapkernen werden op de site van Van Maercke prefab geproduceerd. De verdiepingsvloeren werden uitgevoerd in prefab holle welfsels. Buiten het gebouw werd ook de fietsenstalling opgebouwd uit prefab wanden, alsook de keermuren rondom de parking.

De manier van gevelafwerking heeft hierin een bepalend aandeel. Er werd een systeem van betonnen gevelpanelen uitgewerkt met enerzijds de strategische hoeken in een blauwe afwerking en anderzijds enkele openingen die als glasgevel zijn uitgewerkt. Op die manier ontstaat er een rationeel gebouw dat openheid uitstraalt waar het kan, en gesloten is waar het moet. Tegelijkertijd verkleint de gevelritmering de gebouwenvolumes zodat het geheel zich inpast in de korrel van de residentiële omgeving.
Naast een architecturale rol, heeft de betongevel ook een belangrijke functionele rol. Aannemer Stadsbader heeft namelijk een innovatief systeem ontwikkeld dat een dubbel pluvia-ontwateringssysteem en ingestorte bliksembeveiliging integreert in de prefabconstructie, waardoor er geen afbreuk wordt gedaan aan het ontwerp van de buitengevels.
Het vervoer en de montage van deze 13m lange gevelpanelen waren een heus huzarenwerk. Zo werden elk van de 145 sandwichpanelen met twee kranen tegelijkertijd gemanipuleerd om naar de definitieve stand te worden gedraaid.
Dankzij het perfect passend gevelconcept, werd er aansluitend een verbetering van de beoogde K-waarden bekomen en werd het niveau van een BEN ‘bijna energieneutraal gebouw’ bereikt.
Ook bij de uitvoering van de omgevingswerken werd resoluut voor beton gekozen vanwege het onderhoudsvriendelijk karakter met hoge slijtvastheid. Naast de betonnen rijwegen, werden de parkeervakken uitgevoerd in doorlaatbare betongrasdallen, omdat deze in tegenstelling tot kunststofgrasdallen niet verpulveren.

Het gebouw laat ook voor de toekomst de nodige flexibiliteit toe dankzij de grote overspanningen, de afwezigheid van dragende wanden en de mogelijkheid om een extra verdieping toe te voegen.

Architecten: Architectenbureau goedefroo+goedefroo - Architecten- en ingenieursbureau D'Hondt Beyens Goesaert - Aannemer: Stadsbader nv - Studiebureau: Istema, VK Architects & Ingenieurs - Architecten- en ingenieursbureau D'Hondt Beyens Goesaert - Opdrachtgever: THV Vlas Drie Hofsteden

Fabrikanten

Van Maercke Prefab nv

  • Scheldekaai 9
  • 9690 Kluisbergen
  • 055 39 02 50
  • E-mail