Nieuwe parkeergelegenheid voor Sart Tilman in Luik

Op de Sart Tilman-site van het Luikse Centre Hospitalier Universitaire (CHU), vormde het gebrek aan parkeerplaatsen een heikel punt. Drie nieuwe parkeergebouwen zullen het de bezoekers, patiënten en personeel op termijn een stuk aangenamer maken. FEBE-lid Ronveaux is betrokken bij de realisatie van dit werk. De in Ciney en Crisnée gevestigde onderneming levert kolommen en balken met een bijzondere vorm.

De werkzaamheden vinden plaats op drie afzonderlijke locaties rond de gebouwen van het universitair ziekenhuis. Van de drie nieuwe parkeergebouwen vormt de zogenaamde P112, gelegen ten zuiden van de site en nu in werffase, de grootste uitdaging als het aankomt op de productie van prefab elementen.

Het aantal elementen dat voor P112 wordt geleverd is niet gering: 336 kolommen, 595 balken en 30.000 m² welfsels. Toch was de hoeveelheid niet de grootste uitdaging. Julien Grosjean, ingenieur bij Ronveaux: “De hoeveelheid elementen die we voor dit project hebben geleverd, is niet uitzonderlijk. Het vroeg natuurlijk wel een zekere mate van organisatie en discipline om het geplande tijdschema te halen.”

Cirkelvormige kolommen

De uitdaging voor deze werf ligt elders. De geometrie van de elementen van de drie parkings is zeer complex. Dat geldt in het bijzonder voor de balken en de kolommen. De complexiteit wordt nog versterkt door het feit dat ook de vorm van de parking zelf onregelmatig is.

Julien Grosjean: “De wedstrijd voor de bouw van deze parkeergarages is gewonnen door het consortium 6NERGYPARK. De architecten van het team stelden een oplossing voor, waarbij cirkelvormige kolommen worden gecombineerd met trapeziumvormige balken. Deze kolommen zijn niet alleen cirkelvormig, ze zijn voorzien van ‘consoles‘, die samen met de kolommen in één fase worden gegoten. De balken hebben door hun trapeziumvormige doorsnede, twee schuine zijden. Dat zorgt ervoor dat de productie in de fabriek complex wordt, zeker als het op de bekisting van deze elementen aankomt.”

Klik hier om de rest van het artikel te lezen dat in juni 2022 in het tijdschrift BETON is verschenen.

Parking du CHU  Luik, 2022
Opdrachtgever: 6NERGYPARK sa – Architect: Herbiet Grosch Architectes sprl (GHA) & Atelier d’Architecture du Sart Tilman scrl (AAST) – Aannemers: Eloy sa – Democo nv – Studiebureau: Bureau d’études Lemaire sa – Prefab beton elementen: Ets. Ronveaux sa

Fabrikanten

Ronveaux sa

  • Chemin de Rebonmoulin 16
  • 5590 Ciney
  • 083 21 29 01
  • E-mail